Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Андреев - европейски шампион по вдигане на тежести

Европейска титла за Божидар Атдреев в Батуми

Божидар Андреев спечели европейската титла по вдигане на тежести в категория 73 килограма на първенството на Стария континент в Батуми (Грузия). Българинът стъпи на европейския връх с двубой от 345 килограма, след 153 килограма  в изхвърлянето и 192 в изтласкването.

22-годишният Божидар Андреев е олимпийски шампион при младежите от  Игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година, след дълга пауза той се присъедини към националния отбор и спечели злато на европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в категория 77 килограма  с 338 килограма двубой. По-късно през годината се нареди девети на световното в Ашхабад (Туркменистан) с 335 килограма в категория 73 килограма.

За последно България е имала европейски шампион в този спорт преди 5 години на шампионата на Стария континент в Израел, когато със златните медали се окичиха Иван Марков и Ивайло Филев.

Подробности за състезанието на Божидар Андреев можете да чуете в звуковия файл.

Така общият брой отличия с тези в движенията за България на това първенство стана 8 – 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, което й отрежда второ място във временното класиране по нации.

До края на шампионата в Грузия предстои участието на двама български щангисти. В категория 109 килограма в събота от 13 часа българско време на подиума в Батуми трябва да излязат Христо Христов и Васил Господинов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени