Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-македонската комисия разглежда спорни моменти в учебниците по история

Праистория, античност и средновековие са историческите периоди, които ще обсъждат днес и утре членовете на Смесената българо-македонска експертна комисия в София, съобщава БГНЕС.

Те ще се опитат да намерят приемливо решение за взаимните забележки, които имат за учебниците в двете страни за тези исторически периоди. Членовете на комисията се опитват да сближат мненията си и да изготвят предварителни препоръки, които могат да бъдат приети в окончателна форма на следващото заседание в началото на юни и след това да бъдат дадени като препоръки и за двете правителства.

Директорът на македонския Институт за национална история Драги Георгиев заяви пред македонски медии, че днес и утре ще бъдат разгледани забележките, които Скопие има по отношение на българските учебници за пети и шести клас, както и бележките, които има българската страна за македонските учебници за шести и седми клас.

Проблематично и за двете страни е картографското представяне на някои територии в праисторията, в древността и в Средновековието, обяснява Георгиев:

„И в нашите, и в българските учебници има отражение на представянето на националните държави от 19-ти и 20-ти век, което се пренася далеч в праисторията, в древността. Налице е национализация на някои процеси в античността, в Средновековието, национализация от днешна гледна точка, даваща национален характер на някои процеси, които са се случили преди 2000 години и повече. Идеята е да се избегне това за неща, които са се случили в далечното минало, и да се премахнат темите, които и двете страни намират за обидни и неадекватни в учебниците по история, с които не трябва да се възпитават бъдещите поколения.“

Историците и експертите от двете страни се стремят спорните въпроси да бъдат изяснени от научна и професионална гледна точка и да се избегне политиката.

Комисията е създадена за решаване на исторически и образователни въпроси, в съответствие с Договора за добросъседски отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония, подписан на 2 август 2017 г. Комисията има по седем члена от двете държави. Председател от българска страна е Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие, а от македонска – Драги Георгиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна