Eмисия новини
от 06.00 часа

Медицинските сестри несъгласни с предложените от МС заплати, протестите продължават

Медицински сестри излязоха на протест в София и в други градове.
Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри настояват стартовата заплата за всички медицински специалисти да е равна на две минимални работни заплати или 1120 лева. Те не са съгласни да се достигне само размерът по Колективен трудов договор от 950 лева, както посочва правителството, по повод отпуснатите 50 милиона лева за увеличение на заплатите им. Това коментира пред "Хоризонт" Мая Илиева, организатор на протеста на медицинските сестри в социалните мрежи:

"На всичкото отгоре се говори за медицински специалисти, главно, които са в болници, което не значи, че това ще обхване всички здравни специалисти. Има специалисти, които работят в детско-училищно здравеопазване, в домове за медико-социални грижи, в старчески домове, ДКЦ и в затвори, да не говорим, че на много места вече тази основна заплата е достигната - 950 лв. Там няма да има никакво увеличение. Затова ние държим на нашето искане от две минимални работни заплати за професията "здравен специалист" - рехабилитатори и фелдшерите, въобще не знам дали ще отидат само за заплати, както предишните 30 милиона - отпуснати".

"До националния протест на 15 май в столицата ще се организират протести по места", добави Илиева:

"Протести ще бъдат организирани, тъй като в много от градовете също така имаше натиск и ние обещахме заедно с г-жа Мая Манолова, че ще обикаляме градовете, където наистина е упражнен натиск върху хората да не протестират".

Медицинските сестри не са удовлетворени от отпуснатите от правителството 50 милиона лева за увеличаване на заплатите и ще настояват за 1120 лева стартова заплата. Това обяви и лидерът на протестиращите в Сливен медицински сестри Надежда Маргенова. Според нея трябва цялостна реформа в сектора, а не проблемите да се решават на парче.

Маргенова коментира, че днешното решение за увеличаване на заплатите и не отговаря на поставените условия от протестиращите.

"Ние всички организатори на протеста по места сме категорични, че тази новина за нас не ни удовлетворява. Ние си имаме декларация ясно, кратко написана. Там ние сме заложи минимално осигурително възнаграждение за всички професионалисти по здравни грижи от 1120 лева".

Местният лидер на протестиращите здравните специалисти обяви, че правителството не е изпълнило една от най-главните точки в декларацията им:

"Без търговски дружества в здравеопазването, защото с 50 милиона, с 500 милиона не се разрешава тази уродлива здравна система, защото иска страхотни промени, страхотна работа".

Тя бе категорична, че протест на 15 май в София ще има, а ако и след него не бъдат удовлетворени исканията им, се обмисля преминаване към ефективни стачни действия.

И медицинските специалисти от Бургас продължават своите протестни действия. Те са всеки ден в 12 часа пред сградата на бургаската болника. Това каза медицинската сестра Добринка Христова:

"Докато не се случи, не вярвам. Ние, специално в бургаската болница продължаваме да протестираме, защото това което искаме е две минимални работни заплати - начална стартова заплата, имаме още 8 искания. Да имаме съсловна организация,  се промени условията на труд, да се заплаща по-адекватно нощния труд, да няма акционерни дружества, но протестите продължават. Готвим се за националния, който ще бъде на 15 май в София, един автобус най-малко от Бургас ще отида там. Не ни устройват тези 50 млн. лв., които решиха да ги отпуснат днес, има липса на кадри, оттук идват извънредните дежурства, дългите дежурства в заместването на колеги, които са болни. Машини се развалят, оправят се с подръчни средства, има много неуредици, проблемите се замитат под килима. Живеем в здравните заведения, а се прибираме вкъщи понякога. Исканията ни не са се променили още от първия протест на 1 март., а на нас се налага ежедневно да оцеляваме в този хаос..."

Добринка Христова подчерта, че явно на някой не му е изгодно на здравния хаос да бъде поставен някакъв ред. Подхвърлянето на тези милиони от Министерството е само замазване на очите, не решава проблемите и е обидно пред обществото, допълни Христова.

50-те милиона лева, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, ще отидат в бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се достигне минималната начална заплата, записана в Колективния трудов договор от 950 лева.

Министър Кирил Ананиев обясни, че ще има и нова методика за разпределение на средствата за персонал - както е обещано на съсловието при последните разговори и след продължаващите протести:

"Ще направя методиката да бъде справедлива, но на базата на определени принципи за разпределение на разходите за персонал".

Премиерът Бойко Борисов поиска контрол, но така че парите да стигнат до специалистите:

"Да не стане така, както имаше сигнали, в някои болници докторите да си ги раздадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. Това, което поехме като ангажимент - на фиша, това да е минималната цена. И особено за тези болници, които са трудно достъпни. Не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти там, където болниците са натоварени, просто за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други".

Правителството отпусна средствата, след като изслуша доклада на финансовия министър Владислав Горанов. От него е ясно, че икономиката продължава да расте. Износът и производствата също са с положителни тенденции, което се отразява добре и на бюджета:

"Наблюдаваме устойчиво изпълнение на приходите и добри номинални растежи".


Още от