Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на производството на суров петрол в рамките на ОПЕК през март

Производството на суров петрол от ОПЕК се понижи съществено през март с оглед на силно ограничаване на добивите от страна на Саудитска Арабия и в резултат на все по-сериозните проблеми с доставките на венецуелски петрол, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

В следения внимателно ежемесечен доклад за състоянието на петролните пазари, ОПЕК отчете рязко намаляване на добивите с 534 хил. барела на ден спрямо предходния месеца до средно ниво през март от 30,02 млн. барела дневно.

В основата на това съкращаване стои намаляването с цели 324 хил. барела на ден на петрола, произвеждан от Саудитска Арабия.

Венецуела, която е важен член на ОПЕК и чиято петролна индустрия се намира под натиска на американските санкции от началото на годината, е понижила производството през март с 289 хил. барела дневно.

Членовете на картела пък са превишили с 55% договореното в края на миналата година съвместно съкращаване на добивите на петрол. От началото на годината участниците във формата ОПЕК+" се споразумяха да намалят производството с 1,2 млн. барела на денс, като ОПЕК се ангажираха със съкращение в размер на 800 хил. барела, а останалите съюзници, включително Русия - с намаляване на добивите с 400 хил. барела дневно.

В докладът на ОПЕК също така се посочва, че се очаква рязко намаляване на глобалните петролни складови запаси през настоящото тримесечие.

ОПЕК ревизира слабо надолу прогнозата за растежа на глобалната икономика през 2019-а година до 3,2%, като се очаква БВП на САЩ да нарасне с 2,4%, на еврозоната - с 1,3%, на Китай - с 6,1%, на Индия - със 7,1% и на Русия - с 1,6%.

Картелът ревизира надолу и прогнозата си за растежа на глобалното търсене на петрол през настоящата година до 1,21 млн. барела от 1,24 млн. барела на ден, според февруарския доклад на ОПЕК. Една от основните причини за низходяща прогноза, цитирана от доклада на ОПЕК, е по-бавната от очакваната икономическа активност в сравнение с 30 дни по-рано.

Междувременно петролните фючърси поскъпват в сряда предпазливо, търгувайки се недалеч от вчерашните поредни 5-месечни върхове.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни нараства с 0,3% към 70,80 долара за барел, след като във вторник те поскъпнаха до 71,35 долара, достигайки най-високо ниво от 12-ти ноември 2018-а година. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май пък се повишават с 0,58% към 64,35 долара за барел, отправяйки отново поглед към вчерашния 5-месечен връх около 64,60 долара за барел (най-високо ниво от 31-ви октомври 2018-година).

Продължаващото възходящо движение е факт, въпреки че късно снощи Американският петролен институт (API) отчете силно увеличение на американските петролни складови запаси с 4,1 млн. барела до 455,8 млн. барела за седмицата до 5-и април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна