Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев влиза на пето място в листата на БСП за евроизборите

Снимка: БГНЕС

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев все пак влиза в листата на БСП на евроизборите и то на 5 позиция. Това стана ясно след заседанието на Националният съвет на БСП, продължило 10 часа, на което беше гласувана листата за евроизборите на партията. На него сериозно бяха променени предложенията на Изпълнителното бюро на БСП.

След таен вот и балотажи Националният съвет на БСП преподреди почти изцяло листата, предложена от лидера Корнелия Нинова. Така председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев от страничен наблюдател попадна на пета избираема позиция.

След пленума Станишев коментира, че е присъствал на тежко и необичайно заседание:

„Това беше много труден пленум - за мен, при моя доста дълъг политически стаж, аз такъв пленум на Националния съвет не съм виждал. Това, което партията и Националният съвет показаха - съпротива срещу един едноличен маниер на налагане на нещата без да се отчита гласът на партията. И това срещна много ясна съпротива, която показва, че рефлексът на БСП за демократичност, за самоуважение, за диалог и търсене на съгласие не е загубен“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разпространи позиция, от която става ясно, че не поема отговорност за резултатите от изборите. Тя заявява, че оттук нататък отговорността за резултатите е на Националния съвет на БСП. Лидерът на БСП посочи, че са опровергали твърденията, че са „вождистка партия“.

Корнелия Нинова коментира, че е предложила листа от името на Изпълнителното бюро, но Националния съвет е решил друго. Няколко пъти на последните заседания на Националния съвет всички са очаквали от Корнелия Нинова да каже, че поема отговорността за тази листа и за изборите. Нинова заявява, че ще я носи с оставка, ако те я загубят - това е важало до днес, до решението на Националния съвет, което тя уважава.

Така на своето заседание в неделя Националния съвет на БСП определи своята листа за европейските избори - със 110 гласа "за", нула "против" и един "въздържал се". Направени са били и два самотовода - на Антон Кутев и на Янаки Стоилов.

Листата на БСП за България изглежда така: Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев, Иван Кръстев, Деница Златева, Румен Гечев, Момчил Неков, Велизар Енчев, Димитър Данчев, Тодор Стоилов, Валери Жаблянов, Мариела Модева, Десислав Тасков, Крум Дончев и Емил Георгиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна