Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Над 120 души са загинали от началото на битката за Триполи

Изтребител на силите на маршал Халифа Хафтар се е разбил вчера южно от либийската столица Триполи, предаде Ройтерс, като се позова на военни източници. За момента не са известни повече подробности.

Силите на базираното в Триполи правителство на националното съгласие обявиха, че те са свалили военния самолет, съобщи "Франс прес". Техен представител каза, че изтребителят е паднал в зона под контрола на т. нар. Либийска национална армия на Хафтар. Пилотът е успял да катапултира и е здрав.

В началото на месеца Либийска национална армия, която контролира Източна Либия, започна офанзива за превземане на Триполи, но среща отпор от милиции, подкрепящи международно признатото правителство на националното съгласие. През последните дни силите на Хафтар увеличиха въздушните удари.

По-рано Световната здравна организация съобщи, че от началото на офанзивата на 4 април в Либия са били убити. Над 560 са ранените при боевете между подкрепяния от Русия и Египет командир Халифа Хафтар, контролиращ Източна Либия, и подкрепеното от ООН правителство на Националното съгласие.  Заради настъплението към Триполи, над 13 500 души са напуснали домовете си.

Либия е в хаос, откакто полковник Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна