Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищни директори в Пазарджик започват подписка за промени в Закона за достъп до обществената информация

2
Снимка: Божидар Янев, БНР

Директорите на учебни заведения в  Пазарджик започват подписка с искане за промяна на Закона за достъп до обществената информация. Те настояват да се определи точен регламент при искането и подаването на информация, тъй като в момента частни лица злоупотребяват и източват системата. Подписката се подкрепя от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Исканата информация става чрез имел, най-често в почивни или ваканционни за училището дни, обясни директорът на училището в село Паталеница Никола Колев:

„Писмото, което се получава, е от частно лице, не от организация - няма изходящ номер, няма подпис, печат“.

Според него исканата информация е безобидна, но ако не бъде дадена в срок следват съдебни дела. До момента съдебни искове са предявени към над  150 директори на учебни заведения:
„В повечето случай съдилищата прекратяват производството, но оттам насетне пък този, който е завел делото предявява искове за съдебни разноски, за адвокатския хонорар. Минималната сума е 500 лева, говори се за суми от порядъка на 3 000 лева, което вече наистина може да ощети сериозно училищния бюджет“.

Такива подписки ще се организират във всички останали градове в страната, „за да се намери начин Законът за достъп до обществената информация да играе своята позитивна роля, а не да бъде използван за нечисти цели“, добави Колев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна