Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори на учебни заведения в Пазарджик искат промяна на ЗДОИ

Снимка: БГНЕС

Директори на учебни заведения в Пазарджик започват подписка с искане за промяна на Закона за достъп до обществена информация. Те настояват да се определи точен регламент при искането и подаването на информация, тъй като в момента, според тях, частни лица злоупотребяват. Подписката се подкрепя от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Исканата информация става чрез имейл, най-често в почивни или ваканционни дни.

„Писмото, което се получава, е от частно лице. Не е от организация, няма изходящ номер, няма подпис, печат“, коментира директорът на училището в село Пателеница Никола Колев, според когото исканата информация е безобидна, но ако не бъде дадена в срок, следват съдебни дела.

До момента съдебни искове са предявени към над 150 директори на учебни заведения.

„Лошото е, че съдилищата прекратяват производството, но оттам насетне пък този, който е завел делото, предявява искове за съдебни разноски, за адвокатски хонорар, като минималната сума е 500 лева. Говори се за суми от порядъка на 3000 лева, което вече наистина може да ощети сериозно училищния бюджет“, каза Колев.

Той допълни, че такива подписки ще се организират във всички останали градове в страната: „Да се намери начин законът за достъп до обществената информация да играе своята позитивна роля, а не да бъде използван за нечисти цели“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени