Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязаха 140 години от Търновската конституция във Варна

Снимка: Георги Жиков

Магистрати, преподаватели по право и представители на институции обсъждаха в Икономическия университет във Варна конституционните устои на държавата по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция.

Председателят на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян коментира, че и днес трябва да се брани Конституцията, но тя същевременно тя трябва да отговаря на съвременното състояние на обществените отношения, а това може да се случи, ако се свика Велико народно събрание.

"Бих искала да кажа на всички: Бранете Конституцията с цената на всичко. Всяка тирания, всяко потисничество, всеки диктатор и тиранин първото, което прави, е да денонсира Конституцията. След 30-годишен преход се натрупаха достатъчно потребности да осъвременим нашата Конституция и чакаме Великото Народно събрание. Актуализация, приемане на съвременните изисквания за нормалност, съобразяване с очакванията на суверена, който е народът, като, разбира се, махнем от там популярните и леко популистки искания".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна