Eмисия новини
от 15.00 часа

Хората с увреждания против промените в Наредбата за медицинската експертиза

Хора с увреждания изразяват недоволството си от Наредбата, по която работят ТЕЛК-овете, на протест в София.
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на хората с увреждания отхвърли новите предложения за промени в Наредбата за медицинската експертиза.

Аргументът е, че отново ще има ощетени. 19 на сто от хората с увреждания, които от август до декември миналата година са се преосвидетелствали от ТЕЛК, са получили по нисък процент на увреждане, обяви омбудсманът Мая Манолова. Тя е внесла своето становище, което, по думите ѝ, ще е в полза на над 8-те хиляди ощетени.

Манолова смята, че проблемът ще се реши, след като хората започнат да преминават през индивидуална оценка, а не през комисиите ТЕЛК.

"Независимо какви нови правила бъдат приети, всички, които са били ощетени, да минат през новите правила. За някои от тях те ще бъдат по-благоприятни, да не бъдат лишавани за дълъг период от време от подкрепа от страна на държавата".

По сега действащите правила при определянето на процентът увреждане с най-голяма тежест е водещото заболяване, а съпътстващите се включват по изключение, ако също са много тежки .

Още от
Д-р Мая Желева, началник на Центъра за рехабилитация на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

Животът – с продължение и хубав край

публикувано на 15.10.19 в 08:55