Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катедралата Нотр Дам се срива в пламъци

| обновено на 15.04.19 в 21:39
10
Горящата катедрала Нотр Дам
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силен пожар обхвана парижката катедрала Нотр Дам. 

Пламъци погълнаха покрива на историческия храм. Готическият връх на катедралата се срина. Впрегнати са всички сили на противопожарната охрана, която не може да достигне до огъня. Евакуирани са всички посетители и районът наоколо поради опасност от нови срутвания.

Нищо не се знае за причините за тази предвеликденска драма. Огънят е тръгнал вероятно от таванските помещения, където е протичал ремонт. Пожарникарите не са сигурни, че могат да овладеят пожара и да спасят храма.

Заради пожара президентът Еманюел Макрон отложи предвиденото за тази вечер изявление, в което трябваше да очертае програмата си за преодоляване на социалното недоволство то последните месеци. Той каза, че пътува към мястото на пожара.

„Като всички съотечественици и аз съм тъжен, защото гори част от всички нас, написа Макрон в Туитър. Той допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар в Нотр Дам.

„Ужасно е да видиш този гигантски пожар в Нотр Дам в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо“, написа Тръмп в Туитър. Американската първа дама Мелания Тръмп написа, също в Туитър, че сърцето ѝ се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци.

Кметицата на Париж Ан Идалго нарече пожара „ужасен“ и каза, че щетите са „колосални“.

Германия също изрази съчувствие на французите. Канцлерът Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на „нашата европейска култура“. „Тези ужасяващи кадри на Нотр Дам в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели“, написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт. Германският външен министър Хайко Маас каза, че  пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците.

 „Лондон скърби с Париж днес“, откликна също в Туитър кметът на британската столица Садик Хан.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара. „Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ“, написа той в Туитър.

Множество шокирани парижани и туристи, някои молещи се, наблюдаваха с ужас пожара в центъра на Париж, докато готическата островърха кула на Нотр Дам рухна и пожарът обхвана целия покрив.

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза, че катедралата е понесла колосални щети от пожара, който е започнал в кулата и  че пожарникарите се опитват да съхранят произведенията на изкуството и други безценни предмети, съхранявани в храма.

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап,но френски медии цитират хора от противопожарна бригада, които казват, че пожарът може да е свързан с ремонтните дейности.

Катедралата беше в процес на обновление, струващ 6 милиона евро.

Първият камък на Нотр Дам (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и и XVIII век.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през XIII век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 93 метра. До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града.

Нотр Дам е посещавана от 12-14 млн. туристи годишно или около 30 000 на ден.

Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия