Eмисия новини
от 17.00 часа

Повдигат „Желязната завеса“ на бягствата през българската граница

| обновено на 19.04.19 в 06:54

Плакат на събитиетоВ навечерието на Световния ден на книгата и авторското право варненската публика ще има възможност да се запознае с най-новата книга на Стоян Райчевски и Фанна Коларова. "Бягство от ГДР през "Желязната завеса" на България" ще бъде представена на 19 април (петък) от 17,30 ч в зала "Пленарна" на Община Варна.

Книгата разказва за бягствата през българската граница на граждани от Източна Германия след август 1961 г. Авторите са получили възможно най-голям обхват от документи по темата от архива на Щази и Министерството на външните работи на Берлин, както и на съответните архиви в България. Публикувани са и спомени на свидетели и гранични полицаи, които разказват за методите и пътищата на бягство на гражданите на ГДР след август 1961 година. Тогава мнозина източногерманци търсят брод към свободата именно през българската граница и не малко от тях плащат за нея с цената на живота си.

Дискусията по темата ще бъде продължена на 20 април (събота) от 10,30 ч в залата на Македонски дом (ул. „Солун“ №2), където е подредена изложбата „България 1944 – 1989 г. Забранена истина”. Ще бъдат прожектирани филмите „Народен дом на терора“ и „България 1944 – 1989 г. Забранена истина”.

Дискусията "Комунистическият режим през погледа на съвременниците" се организира от читалище „Македония 2005“ с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд „Култура“.Корица на книгата


Галерия

Още от