Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

290 природозащитници бяха задържани в Лондон заради блокирани пътища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо 290 природозащитници и техни симпатизанти бяха арестувани в централен Лондон за блокиране на пътища в рамките на протеста срещу климатичните промени. Полицията съобщи, че 500 000 души са станали жертва на нарушения транспорт, довел до отклоняването на маршрутите на 55 градски автобусни линии.

Вече два дни привърженици на движението Extinction Rebellion нощуват в райони като моста Уотърлу, площада пред парламента и Оксфорд Съркъс. Броят на арестуваните за нарушения на обществения ред достигна 290 души. Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че макар и да споделя каузата на протестиращите той е изключително загрижен от плановете им днес да нарушат сериозно и движението по метрото. 

Той посочи, че е много важно повече хора да ползват обществения транспорт именно като част от мерките за борба срещу климатичните промени. Extinction Rebellion възнамерява да блокира Лондон до 29 април. Организаторите твърдят, че протести се провеждат в 80 градове в 33 страни по света. 

Най-големи обаче са те в британската столица, където хиляди родители с децата си се присъединиха към учени, учители и природозащитници. Сред протестиращите е видната адвокатка от ООН Фархана Ямин, който помогна за постигане на Парижкото споразумение за климатичните промени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна