Eмисия новини
от 04.00 часа

ГЕРБ, ДПС и ОП подкрепят предложението за предсрочно освобождаване на "тримата големи"

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ принципно застава зад предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов "тримата големи" в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд да могат да бъдат разследвани и предсрочно освобождавани. Това обяви Анна Александрова - член на парламентарната правна комисия.

Тя уточни, че предстои широко обсъждане на предложението на Кирилов:

"Ще бъде свикан Съвет на съдебната реформа, на който ще бъдат обсъдени и чути всички гледни точки. За нас е изключително важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, хората от неправителствения сектор, както и на колегите ни от парламента".

Анна Александрова отказа да коментира изявлението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, в което заявява, че „мракобесните времена в правосъдието тепърва предстоят“.

От ДПС са съгласни с предложението т. нар. „трима големи“ в съдебната система да бъдат проверявани. ДПС ще подкрепи идеята, но с гаранции, че въпросът няма да се политизира, каза зам.-председателят на правната комисия в парламента Хамид Хамид:

"Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора както в политиката, така и в съдебната власт".

Несъгласието на председателя на ВКС Лозан Панов с това предложение Хамид Хамид коментира така:

"Господинът даже няма смелостта да застане пред парламента и да защити собствения си доклад. Това е явно неуважение един път към парламента, втори път към закона - да не си подадеш декларацията и да извършваш правонарушения, когато си морален стожер на обществото", каза Хамид Хамид от ДПС.

Заместник-председателят на правната комисия в парламента и депутат от „Обединени патриоти“ Християн Митев подкрепя предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов „тримата големи“ в съдебната система да бъдат разследвани.

"Не забравяйте, че тя е част от препоръките по Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия на база на срещи с нейни представители с правна комисия. Ние знаем за това изискване и смятам, че това е навременно действие на новия министър на правосъдието. Чакаме да видим конкретните текстове".

Митев коментира и председателя на ВКС Лозан Панов, който по-рано изрази несъгласието с готвените промени:

"Смятам, че всеки има право на мнение. Лозан Панов като гражданин на Република България също има право на мнение, но не споделям това негово мнение. Пак казвам, ние в случая трябва да се съобразим с препоръките на Европейската комисия и мисля, че няма нищо по-естествено от това. Министерството на правосъдието е скроено да работи за изпълнението им, още повече, че ние сме си поставили като задача да бъде премахнат този мониторингов механизъм, който съществува от влизането на България в Европейския съюз".


Още от

Най-четени