Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров си уреди мач с Рафаел Надал

Григор Димитров
Снимка: Ройтерс

Най-силният български тенисист в историята Григор Димитров се уреди среща с втория в класацията на АТР Рафаел Надал в третия кръг на Мастърс 1000 турнира в Монте Карло, която ще бъде повторение на миналогодишния полуфинал.

Той се наложи над №44 в световната ранглиста Ян-Ленард Щруф от Германия със 7:6(2), 6:4 след почти два часа игра.

В първия гейм Григор губеше с 0:40 след две двойни грешки, но успя да се концентрира и да спечели подаването си. Щруф успя да направи пробив за 3:2, след като при третата му възможност 27-годишният хасковлия прати топката в мрежата. Веднага след това Димитров направи рибрейк, след като съперникът изпрати форхенда си в аут. После той спаси нова точка за пробив, за да спечели сервис гейма си и да поведе с 4:3. В 12-ия гейм българинът стигна до два поредни сетбола, но Щруф ги отрази с мощни сервиси.

В последвалия тайбрек Григор водеше с 4:2 точки при размяната на половините. При 6:2 той имаше нови четири точки за спечелване на частта и реализира още първата, след ретур в аут на немеца.

Димитров продължи да доминира на корта и започна втория сет с пробив, който веднага затвърди за 2:0. В петия гейм той поведе с 40:0 при сервис на Щруф, но съперникът му се измъкна. При 5:4 Григор сервираше за място в третия кръг. Той стигна до мачбол и го реализира незабавно.

Димитров завърши с 48 процента вкаран първи сервис и 71 процента спечелени точки при разиграването му. Той направи два пробива от десет възможности, а отрази седем от осемте шанса на съперника. Печелившите удари бяха 25, а непредизвиканите грешки - 26.

Испанецът Надал, който има 11 титли в Монте Карло, започна защитата на трофея с категоричното 6:1, 6:1 срещу сънародника си Роберто Баутиста Агут.

Григор и Рафа са играли досега 12 пъти. Българинът е печелил само веднъж – през 2016-а в Пекин (6:2, 6:4. Последният им мач беше миналата година отново в Княжество, когато левичарят от Манакор се наложи с 6:4, 6:1.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна