Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Сачева представи програмата „Мотивирани учители“ пред бъдещи педагози

Доц. Емил Бузов, директор на Педагогическия колеж в Плевен и зам.-министър Сачева.
Снимка: Латинка Светозарова, БНР

В следващите десет години близо 50 хиляди учители се очаква да се пенсионират, което ще доведе до недостиг на кадри в българското училище. Това каза в Плевен зам.-министърът Деница Сачева, която представи националната програма „Мотивирани учители“ пред бъдещи педагози.

Преквалифициране на учители и допълнително обучение са само част от националната програма „Мотивирани учители“, по която вече може да се кандидатства, зам.–министърът на образованието и науката Деница Сачева, която се срещна с преподаватели и бъдещи учители в Педагогическия колеж в Плевен в рамките на научно-практическата конференция „Актуални политики и практики в образованието“ посочи:

“В рамките на програмата има и малък компонент за около 80 учители, които ще бъдат нещо като т.нар. корпус за бързо реагиране. 80 високо мотивирани професионални учители с много опит в критични ситуации, включително, работещи в мултикултурна среда, които имат желание да работят в отдалечени населени места в трудни райони. Тези 80 човека специално ще получат и сериозна допълнителна мотивация, допълнително възнаграждение до 500 лева, за да могат именно да изпълняват функциите на т.нар корпус за бързо реагиране“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени