Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на правосъдието в Румъния ще бъде сменен

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващите в Румъния социалдемократи снеха доверието си от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер и днес е било взето решение той да бъде сменен, предаде Франс прес.

Агенцията цитира премиера Виорика Дънчила, която е обосновала отстраняването на Тоадер от поста с неизпълнение на поставените му задачи за реформа на съдебната система. Лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня призна, че решението е политическо.

Опозицията твърди, че промените, които Тоадер успя частично да прокара, целят отслабване на правосъдните механизми и Драгня да избегне присъди за корупция и изборни измами.

Тоадер беше министър на правосъдието от февруари 2017 година. Под негово давление се стигна до уволнението на ръководителката на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши.

Междувременно румънският Сенат одобри днес промени в Наказателния кодекс, които предвиждат намаляване на срока на давност за някои престъпления и може да доведат до прекратяване на редица текущи дела за корупция на високо ниво, предаде Ройтерс. Камарата на депутатите трябва да гласува текстовете идната седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна