Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 души загинаха при катастрофа на туристически автобус на остров Мадейра

Борисов изпрати съболезнователни телеграми до канцлера на Германия и министър-председателя на Португалия

| обновено на 18.04.19 в 12:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 29 души загинаха и още толкова са ранени при катастрофа на туристически автобус на португалския остров Мадейра в Атлантическия океан, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирайки португалски медии. В автобуса, превозващ само германски туристи, имало 55 души.

В телевизионно обръщение португалският президент Марселу Ребелу де Соуза заяви, че повечето от жертвите са германци, но вероятно сред пострадалите има и местни жители, ударени от автобуса  при катастрофата. 

Според очевидци водачът на автобуса не се справил с управлението при спускане по стръмен тесен път, преминаващ през населено място в планинска местност източно от главния град на острова - Фуншал, и се врязал в сграда покрай пътя.

Властите са започнали разследване на причините за катастрофата.

Португалският премиер Антониу Коща написа в Туитър, че е изпратил съболезнования на германския канцлер Ангела Меркел.

„Ние потънахме в дълбока скръб за тези, които загубиха живота си в ужасната катастрофа с автобуса в Мадейра“, написа в туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователни телеграми до канцлера на Германия Ангела Меркел и министър-председателя на Португалия Антониу Коща във връзка с трагичния инцидент, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Приемете, от името на българския народ, на българското правителство и от мое име най-искрени съболезнования по повод трагичния инцидент, при който загинаха и пострадаха германски граждани.  Моля, предайте на близките на загиналите нашата съпричастност и подкрепа в този тежък момент, както и пожелания за успешно възстановяване на пострадалите“, пише премиерът Борисов до канцлера Ангела Меркел.

В съболезнователния адрес до премиера на Португалия, министър-председателят Бойко Борисов посочва, че в този тежък за страната момент, България поднася своите съболезнования и е съпричастна с болката за случилото се на португалска територия. „Пожелавам бързо възстановяване на пострадалите и преодоляване на последствията“, пише още българският премиер до Антониу Коща.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева поднесе съболезнования към своите колеги от Германия и Португалия Хайко Маас и Аугущо Сантуш Силва, съобщиха от МВнР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна