Eмисия новини
от 16.00 часа

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците", пише вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че нито една телефонна измама не е била регистрирана в поледните два дни, след като е била заловена най-голямата банда ало-измамници в Горна Оряховица. Това е станало ясно след съвещание на МВР, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов и главният прокрурор Сотир Цацаров.

Данните сочат, че от 2017 година досега групата е спечелила 2 млн. лева от телефонни измами. Според статистиката общо 2,2 млн. лева са щетите от такъв тип престъпления за първите 3 месеца на годината. Премиерът Борисов иска жервтите на телефонни измами да се обезщетяват с пари от отнети имоти на бандити, допълва "Труд".

"Лимит за извинителните бележки на учениците", информира "Монитор". Това обмислят депутатите, след като вчера окончателно решиха при 5 неизвинени отсъствия за месец да се спират детските надбавки за цяла година. Освен за отсъствие в училище, парите ще бъдат спирани и ако детето не е ходило на детска градина 3 дни без уважителна причина. Средствата ще бъдат прехвърляни към учебното заведение, уточнява "Монитор".

"Наркодилърите избират жертвите си по родителите" заявява в интервю за вестник "24 часа" психологът Ани Владимирова. По думите й пласьорите на дрога разузнават семсйствата на децата, които опитват да направят зависими към наркотиците и търсят такива с богати родители. "Дилърите разузнават, че там има пари, лека-полека с внимание успяват да дръпнат такива деца, убедени, че родителите ще се намесят и ще спонсорират тяхното оцеляване", предупреждава Владимирова пред "24 часа".

"Чернодробни проблеми мъчат всеки трети", съобщава в друга публикация "Труд". Близо 30 на сто от българите страдат от някакви проблеми с черния дроб, а още толкова изобщо не знаят къде се намира той. Проучване показва, че близо 60% от хоратат рядко или никога не са си правили ехографско изследване. Една от основните причини за неглижирането на профилактиката е схващането, че при заболяване ще има болка. Според експерти обаче много от проблемите  с черния дроб протичат първоначално безсимптомно, предупреждава "Труд".

Още от
Ивелина Димитрова и Райна Константинова в студио на програма „Хоризонт“.

Медийната криза и решенията

публикувано на 20.10.19 в 11:46