Eмисия новини
от 22.00 часа

Теодора Ярви: Промяната в политическата реторика изигра основна роля за изненадващите резултати от парламентарните избори във Финландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от 25 години опозиционната социалдемократическа партия спечели парламентарните избори във Финландия. Това стана ясно след обявяването на окончателните резултати в началото на тази седмица. Пробив отчете и крайнодясната формация "Финландците".

"Най-големият изборен трилър" - така определи изборния резултат във Финландия вестник "Илта Саномат". 40 места в 200-членния парламент получиха социалдемократите, крайнодясната формация "Финландците" спечели 17 места и вече има 39 депутати, а консерваторите и част от досега управляващата дясноцентристка коалиция - 38. Най-тежка загуба претърпя партията "Финландски център" на вече подалия във вторник оставка премиер Юха Сипиле - тя изгуби 18 места и ще има в новия парламент 31 депутати.

Крайната фрагментация на политическия спектър във Финландия се дължи на промяната в реториката на партиите - коментарът на кандидат-доктора по политически науки в Хелзинкския университет Теодора Ярви:

"Самата промяна в избирателните групи е една от причините за фрагментацията. Ако погледнем към реториката, която политическите партии използваха при тези избори, то тази реторика е довела до промяна в групите, които са избрали определени партии. Другата основна причина за подобни големи промени в избирателните проценти за партиите е партийното поведение до момента и абдикацията на управленческите партии и правителството."

Лидерът на социалдемократите и бивш профсъюзен лидер Анти Рине ще трябва да състави правителство. Той трудно ще си осигури парламентарно мнозинство, тъй като нито една партия не получи 20 процента от гласовете. Рине изключи каквато и да е било вероятност за съвместна работа с втората по сила крайнодясна националистическа партия "Финландците", чийто лидер Юси Хала-ахо се обявява за нулев прием на имигранти. Той вероятно ще се опита да сключи съюз с центристките и дясноцентристките формации. Възходът на крайнодясните популисти се дължи на промяна в реториката им, коментира Теодора Ярви:

"Това се дължи на реториката, която промениха - от центризъм и опозиция към миграция и климатичните промени. Засега от казаното от лидерите на различни партии изглежда, че те няма да са част от коалиционно правителство, а по-скоро ще бъдат в опозиция."

Коя тема се оказа по-важна за финландците по време на предизборната кампания на социалдемократите - страхът от имиграцията или недоволството от строгите икономии?

"Интересното е, че точно реториката за миграцията не беше чак толкова силно засегната в кампаниите на различните партии, а по-скоро икономически и социални въпроси. Кампанията на социалдемократите беше центрирана около социалните услуги и социалното равенство, особено в услугите."

Промени в социалната и здравната система на Финландия, които са стълб на социалния модел в нордическите държави и ябълката на раздора в преговорите за сформиране на ново правителство, ще има със сигурност, прогнозира Теодора Ярви:

"Здравната система и промените, свързани с нея, бяха част от програмата на предишното правителство, но тъй като те не успяха да реализират тези промени, това също беше една от причините за тяхната абдикация. Много от финландците очакват нещо да бъде реализирано в рамките на следващите четири години."

Предстои да видим дали резултатите от Финландия ще се повторят и на изборите в Дания, които трябва да се проведат най-късно до юни. Там допитванията предричат победа за опозиционните партии, начело със социалдемократите, които призовават за частично съкращаване на социалните разходи.

Не се очакват изненади на предстоящите избори за Европейски парламент през май, на които финландците ще препотвърдят подкрепата си за социалдемократите и Зелените, коментира още Теодора Ярви:

"Това, което се говори, е, че социалдемократите и Зелените ще бъдат най-добре представилите си партии и на европейските избори, тъй като обещанията, които те правят, са свързани с последните избори и със сигурност избирателите ще ги имат предвид, когато гласуват."


Още от

ЕС подкрепя отлагането на Брекзит

публикувано на 23.10.19 в 20:54