Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу беше нападнат на погребение

Снимка: БГНЕС

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу беше нападнат и ударен с юмрук от група протестиращи на погребение на войник край Анкара. Започнали са съдебни действия срещу нападателите.

Кемал Кълъчдароглу и придружаващите го лица присъстваха на погребение на един от четиримата турски войници, загинали снощи в сблъсък с ПКК в граничен със Северен Ирак район. Група недоволни от присъствието на опозиционния лидер на погребението го нападнаха. Кълъчдароглу беше отведен от охраната си в близка къща, но тълпата продължи да хвърля камъни и предмети по нея и счупи стъклата на автомобили на опозиционната партия. За да бъде овладяна обстановката, на място пристигна военният министър Хулуси Акар.

Впоследствие лидерът на Народнорепубликанската партия беше отведен от мястото с брониран военен автомобил. По-късно той говори пред няколко хиляди свои привърженици пред партийната централа. Кемал Кълъчдароглу заяви, че това не е нападение само срещу него лично, но и срещу единството на Турция. По думите му извършителите на атаката не са мюсюлмани в истинския смисъл на думата, тъй като не уважават молитвата и погребението. Той беше категоричен, че загиналите войници принадлежат на целия народ, а не само на една партия. Опозиционният лидер подчерта, че и неговият син служи войник. Синовете на други високопоставени политици рядко отбиват военната си служба.

Местни хора заявиха, че нападателите не са от село Чубук, а са провокатори. По време на кампанията за местните избори управляващите многократно заявяваха, че Народнорепубликанската партия си сътрудничи с ПКК, тъй като прокюрдската Демократична партия на народите не издигна свои кандидати в редица големи градове в Западна Турция.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че нападението е неприемливо, говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик допълни в „Туитър“, че никой няма право да нарушава закона и че нападението не може да е форма на протест.

Опозиционният вестник „Джумхурийет“ отбелязва, че до момента лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели не е реагирал срещу атаката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна