Eмисия новини
от 19.00 часа

Филмът за удивителната история на спортния журналист Стив Уейкфорд ще бъде прожектиран в София

През октомври 2014 г. Стив Уейкфорд, редактор на спортни предавания (част от екипите на EMMY и BAFTA), падa от 70 метра, докато се изкачва по стената Les Petites Jorasses във френските Алпи. Следват инвалидна количка, рехабилитация и нова мотивация за живот.

В началото на дългото пътуване към възстановяването на предишния Стив той започва да си задава някои сериозни въпроси: „Защо планините продължават да ни привличат, независимо от наранявания или травми? Има ли риск този начин на живот? Защо планирам да се върна там, където пострадах, и да се изкача отново? Струва ли си наистина?". В търсене на отговорите Стив решава да се срещне с някои от водещите фигури в алпийските спортове - сър Крис Бонингтън, Томи Колдуел, Стив Хаус, Анди Паркин, Ник Бълок, Елън Бреннан, Лив Сансос, Маря Персон, Том Балърд, Пол Причард и др., както и да разговаря с университетски преподаватели и психолози. 

Лентата „Магнетичните планини” следва историята на един обикновен човек, който се опитва да открие равновесие в живота си след нещастен инцидент и да разбере защо хората поемат рискове в планината. След като е загубил чувството си за посока и идентичност, той решава да вземе камера и да документира пътуването си. И така се ражда филмът му.

Прожекцията на тази изключителна история, в която герои са едни от най-големите имена в алпинизма и катеренето, е в Дома на киното, на 25 април, от 19:00.

Награди на „Магнетичните планини", Франция, 2017, Стив Уейкфорд, Мена Притхард, 85` - английски/френски с български и английски субтитри:

GRAND PRIZE - MountainFilm International Film Festival Graz, Austria
SPECIAL PRIZE - Krakowski Festiwal Górski, Poland
RTV SLOVENIA PRIZE FOR BEST FILM - Festival Gorniskega Filma, Slovenia
Honorary Mention - Mountains, Sports and Adventure - Festival Gorniskega Filma, Slovenia
SILVER PRIZE, BEST CLIMBING FILM - Sheffield Adventure Film Festival, UK

"Fascinating and very moving" - Sir Chris Bonington
"Powerful and thought-provoking" - Ed Douglas
"An important, beautiful film" - Andy Kirkpatrick

Организатори:
Банско филм фест - Международен фестивал на планинарския филм
Дом на киното

Билети: 6/8 лв. на касите на Дом на киното и онлайн http://domnakinoto.com

Още от

Най-четени