Eмисия новини
от 03.00 часа

Имиграционен скандал със студенти назрява във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания назрява голям имиграционен скандал, свързан с депортиране на чуждестранни студенти. Визите на около 34 000 чуждестранни студенти са били или анулирани, или сериозно съкратени, а повече от 1000 студенти са били насилствено депортирани от Обединеното кралство заради твърдения на правителството за измами на тест по английски език.

Вестник „Гардиън“ пише, че има сведения, че студенти, които са държали теста по английски език преди пет или повече години, продължават да са обект на имиграционните власти и са изпращани в центрове за задържане, преди да бъдат депортирани.

Процедурата за издирване и депортиране на потенциални измамници е започнала по времето на Тереза Мей като министър на вътрешните работи, когато тя обеща да създаде „враждебна обстановка“ за имигрантите, които са нелегално в страната. Макар и да има сигурни доказателства за измами по време на теста, има обаче и сериозни съмнения, че властите са използвали случая, за да изгонят колкото се може повече студенти.

Много от тези, които смятат, че са обвинени несправедливо, са поискали да бъдат подложени на нов тест с аргумента, че няма нужда да лъжат, защото знаят отлично английски език. На останалите във Великобритания е било забранено да продължават да учат и да работят, да си откриват банкови сметки и да наемат жилища, докато не докажат, че са невинни. На опиталите се да докажат невинността си обаче е било заявено от министерството на вътрешните работи, че нямат право да обжалват във Великобритания и трябва да напуснат страната. 

Още от

Как се отлага Брекзит

публикувано на 19.10.19 в 18:50