Eмисия новини
от 18.00 часа

Никола Стърджън иска втори референдум за независимост на Шотландия

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никола Стърджън заяви, че иска втори референдум за независимост на Шотландия да се проведе до 2021 година, ако Обединеното кралство излезе от ЕС. Първият министър на Шотландия обяви в парламента в Единбург, че ще внесе необходимото законодателство за провеждане на референдум.

Никола Стърджън припомни, че нейната управляваща Шотландска национална партия е била избрана с мандат за нов референдум, за което има мнозинство и в парламента. Тя изтъкна, че е важно да се научат уроците от Брекзит. Стърджън допълни, че да се бърза с провеждането на втори референдум за независимост не е в интерес на Шотландия, но гласуването трябва да стане в рамките на сегашния парламентарен мандат, което ще рече до май 2021 г.

Необходимото законодателство за референдума ще бъде внесено за одобрение в парламента до края на тази година. Стърджън каза, че шотландското правителство не се нуждае от одобрението на британското правителство за това законодателство. То се нуждае от одобрението на Обединеното кралство за провеждане на референдума, без да има съмнения за неговата легитимност, изтъкна Стърджън.

Първият министър на Шотландия допълни, че британското правителство в момента няма да позволи втори референдум за независимост, но то може да не остане още дълго на власт.

Под натиска на Шотландия британското правителство ще се съгласи с втори референдум за независимост на Шотландия, отбеляза Никола Стърджън.

Още от