Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврорегламент: До 2 гр промишлени трансмазнини на 100 гр мазнини в храните в ЕС

Снимка: архив

Новият регламент, приет от Европейската комисия, определя, че максималният лимит на промишлено произведени трансмазнини става до 2 грама на 100 грама от мазнините в храните.

Производителите ще трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини, които се съдържат в храна, доставена на други предприятия, ако този лимит е надвишен. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите.

Регулацията влиза в сила от 2-ри април 2021 година.

Много научни изследвания показват, че приемът на трансмазнини трябва да бъде възможно най-нисък, за да няма рискове за здравето на потребителите.

Трансмазнините, познати също като частично хидрогенирани мазнини, са широко използвани в хранително-вкусовата промишленост. Медиците ги определят като рискови за коронарните сърдечни болести, високите нива на холестерол, развитие на диабет тип 2.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна