Eмисия новини
от 21.00 часа

На първо четене в НС:

Отпадна задължението адвокатурата да докладва на ДАНС за всеки свой нов клиент

Всяка фирма обаче трябва да идентифицира своя собственик, а акционерните дружества ще подават информация за собствениците, каза Менда Стоянова

| обновено на 25.04.19 в 10:03
Снимка: БГНЕС

Декларации за действителните собственици на фирми ще подават само онези, които не са вписани в регистъра Булстат или в Търговския регистър. Отпадна задължението адвокатурата да докладва на ДАНС за всеки свой нов клиент. Промените бяха гласувани на първо четене от народните представители в Закона за мерките срещу изпиране на пари. 

Всяка фирма обаче трябва да идентифицира своя собственик, а акционерните дружества ще подават информация за собствениците. Това уточни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова: 

"Но по отношение на акционерните дружества, там абсолютно всяко акционерно дружество, независимо дали е с акции на приносител или с поименни акции, трябва да подаде такава декларация за действителен собственик, както и ония дружества, чиито собственици са чуждестранни юридически лица, тъй като там по никакъв начин в нашия Търговски регистър или в другите два регистъра, които споменах, няма да данни за тези действителни собственици физически лица".

С измененията в Закона за мерките срещу изпирането на пари дружествата, които трябва да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на закона, ще имат 6-месечен срок от публикуването в сайта на ДАНС на националната оценка на риска, да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията „Финансово разузнаване“. 

Още от