Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Най-бързо е намаляло населението в Русе, Плевен и Добрич, информира "Сега", като се позовава на данни на националната статистика за 2018 година. Ръст в броя на жителите е регистриран в областите Варна, Велико Търново, Кърджали, Пловдив, София и Търговище. Мелник все още е градът с най-малко жители – 183 души, а най-големият необластен град остава Асеновград, там живеят близо 49 хиляди души.

"Биофермите намалели с 2799 за година, алармира "Земя". Вестникът припомня протестите на биофермерите преди няколко дни и обещанието на земеделското министерство за промени в регулацията, които трябва да са готови до 6 май. "Защо лъгахте хората, министър Порожанов" е озаглавена колонката с позицията на "Труд" днес. Повод е миналогодишната акция по избиване на четири хиляди кози и овце с мотив, че са заразени от чума. Вестникът подчертава, че година по-късно институциите, подчинени на земеделското министерство, признават, че не знаят дали всъщност избитите животни са били болни.

Шивачки чакат заплати повече от година, е водещото заглавие на "Дума". Австрийска фирма в Кричим фалирала, повече от 250 души са ощетени. Най-голям проблем е с липсата на платени осигуровки. 

Холандец иска да стане евродепутат от България, съобщава "Монитор". 19 кандидати ще се състезават за едно място в Европарламента от квотата ни от 17 мандата, добавя вестникът. 318 са всички кандидати от регистрираните в ЦИК 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета.

Комисията "Антикорупция" подвела хората от властта, като е записала в указанията си, че не е задължително да се декларира застроената разгърната площ, в която влизат тераси, тавани и ателиета, показва проверка на "Сега". В предишния образец на декларация, която всички висши служители и държавници са длъжни да опишат имуществото си, не е имало подобни указания, подчертава вестникът. Никой от уличените в укриване на имоти обаче не се е защитил с този аргумент, който беше изтъкнат от депутата от ВМРО Искрен Веселинов, защитавайки Каракачанов.

Лютви Местан е бил глобяван 15 пъти за последните шест години заради шофиране с превишена скорост, цитира "24 часа" прокуратурата. Прокурори от Върховната касационна прокуратура ще помагат в разследването на катастрофата, причинена от бившия лидер на ДПС преди дни в област Кърджали. Главният прокурор Цацаров лично ще следи разследването.

13 висши учебни заведения повишават таксите за студенти с до 270 лева, пише "Монитор". В частните и държавни вузове има 70 хиляди места. Данните са от прието решение на правителството.

Хиляда полицаи ще пазят храмовете в областите Пловдив, Пазарджик и Смолян деня на Възкресение Христово, пише "24 часа". Според "Телеграф" осем ремонта затрудняват трафика за четирите почивни дни по магистралите "Тракия" и "Хемус". Повишена е степента на риск от терористична заплаха, ограничава се движението на тежкотоварни камиони. 

В интервю за "Труд" съпредседателят на Хотелиерската и ресторантьорска организация Георги Щерев прогнозира двуцифрен спад на приходите от летния туризъм. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна