Eмисия новини
от 21.00 часа

Българите изяли 25 тона шоколад през 2017-а

Най-често шоколад в България са похапвали жени на възраст от 20 до 40 години, сочат данните на Евростат.

По данни на Евростат за 2017 година българите са изяли 25 тона шоколад, което означава, че всеки от нас е изял тогава по 3,5 килограма. Това прави дневна консумация на човек у нас около 20 до 50 грама, докато в останалите страни от Европейския съюз дневната доза се изчислява между 30 и 90 грама средно, което е близо три пъти повече от средното ниво у нас.

В България през 2017-а най-често шоколад са похапвали жени на възраст от 20 до 40 години. Не повече от 6 са предпочитаните в страната ни марки и то в средния ценови клас. Пазарът на шоколад у нас възлиза на около 350 млн. лева годишно, а всеки пети консуматор на сладкото изкушение се намира в столицата.

Германия е начело в производството на шоколад за директна консумация в европейската общност, следвана от Италия, Франция и Холандия.

През 2017 г. Европейският съюз е произвел около 4 милиона тона шоколад на стойност 18,3 милиарда евро. 


Още от