Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германците губят демократичния си ориентир, предупреждава проучване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германците са все по-крайнодясно, ксенофобски и антидемократично настроени. Това показва авторитетно проучване на университета в Билефелд, което се провежда на всеки две години.

Историческият опит на германците ги е принудил да изградят силна средна класа, която да е в основата на обществото им, балансирайки крайнолевите и крайнодесните въжделения. „Това е нашият неписан обществен договор“, обяснява ръководителят на проучването проф. Андреас Цик: "Сега установяваме, че крайнодесните убеждения трайно са се настанили в средната класа, което подкопава основите на нашето общество. Нарушен е балансът и обединението ни около общи норми и ценности", предупреждава професорът.

Всеки четвърти германец е против съжителството с мюсюлмани. Расте и негативното отношение към бежанците - вече всеки втори се обявява открито против тяхното пребиваване в страната. Все повече представители на средната класа толерира популистки и крайнодесни изказвания, особено сред младите хора. За анализаторите това се дължи на факта, че една трета от германците се чувства безсилна да промени политиката и не смята, че е представен в политиката. „Това вече не е само израз на обща критика към политическия елит“, предупреждава проф. Андреас Цик. И допълва: "Хората разглеждат себе си като опозиция на политиката. А това е благодатна почва за радикализма. Хората се чувстват толкова отдалечени от политическия елит, че смятат, че трябва да се защитават от него."

Проучването отчита и размиването на границите между източна и западна Германия по отношение на крайнодесния популизъм. Ако до скоро се смяташе, че той е на почит предимно в новите провинции, това вече може да се каже и за западногерманците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна