Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският президент зове да се гласува на референдума на 26 май

Клаус Йоханис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис призова гражданите на страната да гласуват на референдума за правосъдието на 26 май, за да осъдят политиката на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), предаде БТА.

Той подписа вчера указ за организиране на национален референдум на 26 май, едновременно с изборите за Европейски парламент.

Румънците ще трябва да отговорят с „да“ или „не“ на два въпроса: 1. Съгласни ли сте със забрана на амнистията и помилването за корупционни престъпления? и 2. Съгласни ли сте със забрана на извънредните правителствени постановления в сферата на престъпленията, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото за атакуване на такива постановления директно в Конституционния съд?

„Това е референдум и за СДП. Който дойде да гласува, ще може да даде урок на СДП“, каза снощи Йоханис, предаде ТАСС.

„Румънците имат възможност да изпратят сигнал в две направления - да изберат партии, които според тях са добри, и могат да осъдят партиите, които не смятат за добри. И в същото време да кажат дали са доволни или не са от това, което СДП прави от две години и половина“, добави той.

„Ако румънците дойдат и кажат, че не са съгласни със СДП, тогава ние ще можем да действаме. Незабавно, на следващия ден! Референдумът е начало на по-широкомащабен процес, който започва сега с евроизборите, ще продължи есента с президентски избори, пролетта - с местни избори, и накрая - в края на следващата година - с парламентарни избори“, посочи румънският държавен глава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна