Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ФБР критикува Китай за икономически шпионаж

Директорът на ФБР Кристофър Рей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай представлява най-сериозната разузнавателна заплаха за САЩ и се опитва да „се прокрадне нагоре в икономическата йерархия“ за сметка на САЩ, заяви днес шефът на ФБР Кристофър Рей.

Говорейки пред Съвета за външни отношения във Вашингтон, той каза, че Китай е „многослойна“ заплаха за интересите на САЩ.

„Икономическият шпионаж доминира в нашата програма за контраразузнаване“, посочи шефът на ФБР.

„Повече от всякога съперници са взели на мушка нашите активи, информация и идеи, нашите иновации, изследвания и развойни дейности, нашата технология… И нито една страна не представлява по-обхватна, по-остра заплаха в областта на събирането на разузнавателни данни от Китай“, каза Рей.

„Китай е пионер в социалния подход за кражба на иновации по всякакъв достъпен за него начин от широк спектър бизнес дейности, университети и организации“, добави той.

„Те правят това чрез разузнавателните служби, чрез държавните предприятия, чрез привидни частни компании, чрез обучаващи се студенти и изследователи, чрез различни играчи, всички работещи за Китай“, каза още Кристофър Рей.

Той каза, че разследванията за икономически шпионаж на почти всичките 56 полеви офицери на ФБР в тази област „почти неизбежно стигат до Китай“.

Коментарите му идват преди очакваното на 30 април подновяване на преговорите между търговски представители на САЩ и Китай в Пекин, преди да отидат за следващ рунд на 8 май във Вашингтон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна