Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естонски министър подаде оставка след ден на поста

Март Хелме - лидер на ЕКРЕ и вътрешен министър на Естония.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бурната първа седмица на новото естонско правителство доведе до оставката на министър от крайната десница само след ден на поста, предаде Би Би Си.

Крайнодясната Консервативна народна партия (ЕКРЕ) получи 5 поста във втория кабинет на Юри Ратас - лидер на Центристката партия, в който участват и консерваторите „Про Патриа“.  

За лидера на ЕКРЕ Март Хелме и сина му Мартин Хелме, които станаха съответно вътрешен и финансов министър, бе съобщено, че направили жестове, асоциирани с теорията за превъзходство на бялата раса при полагането на клетва в понеделник.

Съпартиецът им Марти Куузик, който стана министър на външната търговия, пък подаде оставка на следващия ден заради обвинения в домашно насилие.

Подозренията към Куузик започнаха в медиите, след което полицията започна разследване. Той отрича обвиненията заради започнатото от прокуратурата разследване подаде оставка.

При полагането на клетва от Куузик естонската президентка Керсти Калюлайд напусна парламента, така че той трябваше да поздрави празен стол.

ЕКРЕ, която стана трета сила на вота през март със 17,8 на сто от гласовете, призовава отдавна за референдум за членството в ЕС, но отрича да е срещу самото членство. Използва антимигрантска реторика и обещава да намали данъците.

Като част от кабинета ЕКРЕ има министри на външната търговия, околната среда, финансите, вътрешни работи и земеделие и храни. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени