Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС с още 3 терминала за втечнен газ до края на годината

Еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете (вдясно) и американският енергиен министър Рик Пери в Брюксел.
Снимка: БТА

В момента в ЕС работят 3 терминала за втечнен газ, а до края на годината ще заработят още 3 - това каза еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете на съвместен брифинг днес с американския секретар по енергетиката Рик Пери.

С 272% е нараснал вносът на втечнен газ от Съединените щати за Европейския съюз от юли миналата година бе съобщено на енергийния форум на високо равнище ЕС-САЩ „Бизнес за бизнеса“ в Брюксел.

 „Имахме капацитет за 100 млрд. куб. метра, сега ще го увеличим с още 22 млрд. Германия има планове за изграждане на нов завод за втечнен газ, Полша - за разширяването на такъв завод, така че ще има съществени възможности за подобни заводи в ЕС. Ще изградим пазар, който да функционира по-ефективно. Все още много страни разчитат само на един доставчик, но ние сме решени да изградим интерконекторите - тези, които ще свързват Иберийския полуостров, Балтийските страни или Централна и Югоизточна Европа“, каза Канете.

Рик Пери също подчерта значимостта на тези интерконектори.

„Мисля, че за ЕС е много важно да има добър, конструктивен и прозрачен диалог за изграждането на тези интерконектори, като например този от Португалия през Испания, Франция и Централна Европа“.

На въпрос защо Европа трябва да купува далеч по-скъпия газ от САЩ в сравнение с руския, Пери отговори, че освен цената, е важна и надеждността - гаранцията, че доставките ще бъдат на място 365 дни в годината. 

„Получавате това, за което плащате. Ако ви удовлетворява купуването на най-евтиния продукт, без значение дали доставката ще бъде на място 24 часа в денонощието 7 дни и 365 дни в годината, да, можете да го купите по-евтино от друго място, но тя няма да е надеждна. Точно така стоят нещата с газа от Русия. Ако попитате приятелите ни от Украйна, те вероятно ще ви кажат, че на доставките не може да се разчита денонощно и по всяко време“, каза Пери.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени