Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на САЩ генерира през април 263 хиляди нови работни места

Нивото на безработица удари нов 49-годишно дъно от 3,6 на сто

През април растежът на заетостта в САЩ се ускори неочаквано силно с 263 хиляди нови работни места, което допринесе за спад на безработица към 49-годишно дъно от 3,6% и е ясен сигнал, че трудовият пазар ще продължава да оказва сериозна подкрепа за солидното представянето на водещата световна икономика.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през април с цели 263 000 нови работни места при осреднени очаквания на финансовите пазари за "по-скромно" повишение с около 190 000, показват данни на Министерството на труда. В същото време сумарните данни за предходните два месеца претърпяха слаба възходяща ревизия с общо 16 000 работни места, като тези за февруари бяха ревизирани нагоре до 56 000 (от предишна оценка за растеж с едва 33 000), а тези за март бяха ревизирани в низходяща посока до 189 000 (от предишна оценка за 196 000).

Доста по-силният от очакваното ръст на заетостта през април допринесе за изненадващо понижение на нивото на безработица до ново 49-годишно дъно от едва 3,6% (най-ниска безработица от декември 1969-а година), докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на мартенското ниво от 3,8 на сто.

Трябва обаче да се има предвид, че изненадващото намаляване на безработицата с 0,2 процентни пункта в рамките на един месец се дължи в най-голям степен на факта, че през април работната сила в САЩ се сви с 490 000. В резултат на това т.нар. "норма на заетост" се понижи до 62,8% от 63,0% през март и след като през януари достигна 5-годишен връх от 63,2%.

През април в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 236 000 работни места, а в държавния сектор - 27 000 нови работни места. Нарастването на заетостта в държавния сектор се дължи до голяма степен на вече започналото наемане на служители във връзка с предстоящото през 2020-а година официално преброяване на населението в САЩ.

Най-значим ръст от 76 000 беше отчетен в сферата на професионалните и бизнес услуги, в строителството бяха добавени 33 000 работни места, в здравеопазването - 27 000, а в промишлеността - едва 4 000.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ пък нарасна през април с 6 цента, или с 0,22% спрямо март, достигайки 27,77 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда остана на мартенското ниво от 3,2%, докато прогнозите на финансовите пазари бяха за малко по-силен растеж от 3,3 на сто. По-слабият от очакваното растеж на часовото заплащане е пореден знак за липата на сериозен инфлационния натиск въпреки много силната трудова заетост и рекордно ниска безработица. Продължителността на средната работна седмица се понижи през април до 34,4 часа от 34,5 часа месец по-рано.

Днешните солидни данни за заетостта би трябвало да отслабят допълнително опасенията за рязко забавяне на икономическия растеж в САЩ през първото тримесечие. В същото време данните за часовото заплащане на труда не са предпоставка за прекалено силен инфлационен натиск. Те са в подкрепа на решението на Федералния резерв от по-рано тази седмица да остави основния си лихвен диапазон непроменен между 2,25% и 2,50% без да сигнализира за скорошна предстояща промяна в която и да е от двете посоки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна