Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С военен парад бе отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

| обновено на 06.05.19 в 14:25
12
Снимка: БГНЕС

С военен парад беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и произнесе слово, с което поздрави военнослужещите. 

Преди това официален водосвет отслужи Мелнишкият епископ Герасим с молитвеното участие на патриарх Неофит, в ритуала участваха представителните формирования на Националната гвардейска част и Знаменният взвод със Самарското знаме, щандарта на Първи конен полк, знамето на 30-и пехотен шейновски полк, знамето на 23-ти пехотен шипченски полк, знамето на 15-и пехотен ломски полк, знамето на 13-и пехотен рилски полк, знамената на Шести пехотен търновски полк, знамето на 25-и пехотен драгомански полк.

Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители присъстваха и на традиционния военен парад на представителните части на Българската армия на площад "Княз Александър Първи", с който беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Парадът беше открит с преминаването на тройка вертолети от авиобаза Крумово, също така и изтребителите МиГ-29. На площада преминаха и сухопътна техника, бронирани машини, бронетранспортьори, танкове Т-72.

В парада тази година участваше и клубът „Братя по оръжие“ с ретро техника от Втората световна война. Тя ще може да бъде разгледана и след парада.

В Националния военно-исторически музей има изложба, също така хората ще могат да видят и военна техника, празници ще има и в страната.

В София честванията ще продължат с тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Президентството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна