Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалдемократът Лаурентино Кортисо бе избран за президент на Панама

Социалдемократът Лаурентино „Нито“ Кортисо - новият президент на Панама.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Панамската избирателна комисия обяви днес социалдемократа Лаурентино Кортисо за нов президент на страната за следващите пет години, предаде БТА.

След преброяването на гласовете от 92,51% от избирателните секции комисията прецени, че тенденцията за победа на Кортисо е „необратима“, въпреки че той имаше преднина от само 2 на сто пред десния кандидат Ромуло Рукс, съобщи АФП.

Левият кандидат водеше с 33,08 на сто от гласовете срещу 31,06% за съперника му, или разлика от по-малко от 40 000 гласа.

Избирателната активност на изборите достигна 73 на сто, отбелязва ТАСС.

Няколко минути след обявяването на резултатите действащият президент Хуан Карлос Варела поздрави Кортисо за победата в телефонен разговор.

Новоизбраният президент заяви, че САЩ трябва да обръщат повече внимание на Централна Америка, или рискуват да отстъпят позиции на Китай, който през последните години спечели дипломатическа подкрепа и засили инвестициите си в региона, предаде Ройтерс.

Лаурентино Кортисо от Революционно-демократическата партия е учил в САЩ. Преди да гласува вчера той подчерта, че ако Вашингтон пренебрегва регион, който от дълго време смята за свой „заден двор“, все едно поканва Китай да запълни вакуума.

Панама отдавна представлява стратегически интерес за влиятелни страни. Панамският канал е един от ключовите световни търговски коридори, позволявайки на китайски продукти да достигат източното крайбрежие на САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна