Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на китайския износ, но при отскок на вноса през април

Китайският търговски излишък се сви много рязко през април с оглед на изненадващо понижение на износа, но при силен ръст на вноса, показват данни на официалната митническа администрация, които обрисуват смесена картина на втората по сила световна икономика в момент, когато Вашингтон увеличи натиска върху Пекин, заплашвайки да въведе до дни по-високи мита върху вноса на китайски стоки.

Общият китайски експорт се сви през април с 2,7% на годишна база при очаквания за повишение с 3,0% и след ръст с 14,2% през март. Според анализатори над 80% от този спад се дължи на силно намаляване на доставките за САЩ, като в същото време експортът на вискотехнологични стоки продължава да изпитва проблеми от мудното глобално търсене на смартфони и на други електронни приспособления.

Ако американският президент изпълни заканата си да увеличи от този петък митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара до 25% от настоящите 10%, това може да влоши допълнително износа на Китай с два до три процентни пункта, предупреждават икономисти.

В същото време обаче вносът в Китай нарасна изненадващо през април с 4,0% след спад със 7,6% през март и очаквания за понижение с 3 на сто. Това първо увеличение на вноса от ноември 2018-а година насам предполага, че вътрешното потребление започва да се възползва от предприетите от Пекин серия стимулиращи икономиката мерки, като по-високите разходи за строителство на пристанища и на пътища, включително и за железопътния транспорт.

Намаляването на износа при нарастване на вноса доведе до рязко свиване на търговски излишък на Китай през април до едва 13,84 млрд. долара от 32,67 млрд. долара през март и очаквания за позитивен баланс в размер на около 34 млрд. долара.

Търговският излишък спрямо Съединените щати обаче се увеличи до 21,01 млрд. долара от 20,5 млрд. долара през март, като китайският внос на американски стоки се понижи с близо 26%, докато износът в посока САЩ спадна с 13 на сто.

Според старши икономист от Bank of Communications в Шанхай, Китай ще загуби както при положение, че се стигне до търговско споразумение със САЩ, така и при провал на преговорите.

"Ако има забавяне или провала на търговските преговори, ще бъдат засегнати както външното, така и вътрешното търсене (потребление) в Китай. Ако Вашингтон и Пекин постигнат търговско споразумение, Китай ще трябва да увеличи вноса си от САЩ, което ще свие търговския излишък и ще намали приноса на нетния износ върху растежа на китайския БВП", отбеляза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна