Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС поиска незабавно освобождаване "дясната ръка" на венецуелския опозиционен лидер

| обновено на 09.05.19 в 13:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едгар Самбрано, "дясната ръка" на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, е бил арестуван от спецслужбите на страната, предадоха световните агенции. 

Признатият от около 50 държави за временен президент na латиноамериканската страна Хуан Гуайдо написа в Туитър: 

"Алармираме народа на Венецуела и международната общност: режимът отвлече първия заместник-председател" на Националното събрание".

"Дясната ръка" на Гуайдо е един от 10-имата опозиционни депутати, на които Върховният съд, близък до социалистическото правителство на Николас Мадуро, повдигна обвинения в държавна измяна заради подкрепата им за проваления опит за бунт на 30 април.

Съединените щати, Колумбия, Аржентина, Чили и Перу остро осъдиха ареста на заместник-председателя на венецуелския парламент и призоваха той да бъде освободен незабавно. 

Европейският съюз определя задържането на Самбрано като "фрапантно нарушение на конституцията на страната". "Това политически мотивирано действие цели да накара Народното събрание да замлъкне. ЕС призовава за незабавното освобождаване на Самбрано и смята за отговорни властите за неговото здраве и безопасност", се казва в изявление на европейската служба за външно действие. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна