Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на върха на ЕС на 28 май

| обновено на 09.05.19 в 19:58
Снимка: БГНЕС

Всички 28 лидери на страните от Европейския съюз ще се срещнат на 28 май, за да дадат старт на процеса по избор на нов председател на Европейската комисия и другите висши постове, предаде АФП. Датата е два дни след края на изборите за Европейски парламент.  

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза днес след среща във формат ЕС-27 в Сибиу, Румъния, че иска лидерите да номинират наследник на Жан-Клод Юнкер на поста шеф на ЕК преди края на юни. 

От своя страна президентът на Франция Еманюел Макрон призова да бъде избегната ситуация, в която в името само на компромиса за председател на Европейската комисия бъде избран най-лошият кандидат. Макрон каза още, че не се чувства задължен да се съобразява с издигнатите от политическите партии водещи кандидати.

Освен Юнкер в края на октомври си тръгва и шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Месец по-късно поста си ще напусне и самият Доналд Туск.

Той заяви, че на срещата този месец трябва да бъдат избистрени процедурите за избор на кандидатите и всички свободни длъжности да бъдат запълнени на следващата редовна среща на върха на ЕС в Брюксел през юни.

На извънредната среща на 28 май европейските лидери ще анализират и резултатите от изборите за ЕП.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна