Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индиец и трима българи са с повдигнати обвинения за трафик на хора

Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

Индиец и трима български граждани са с повдигнати обвинения за трафик на хора чрез фиктивни бракове, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Към моментна не е ясно колко са засегнатите лица.

"Става въпрос за набиране и принуждаване на лица, задържани против тяхната воля с цел фиктивни бракове с чужди граждани, което улеснява получаването на достъп до държави членки на ЕС".

Дотук разследващите разполагат с доказателства, че групата е действала от юни 2015 година. Жертвите били предимно жени от ромски произход, подмамвани срещу добро заплащане, което не винаги получавали, да сключват фиктивен граждански брак с пакистанци и индийци. От България жените били транспортирани в Белгия, Австрия, Дания или Кипър, където били държани принудително, докато не се съгласят да се омъжат за непознатите чужденци. 

Фиктивният брак давал право на мнимите младоженци да се регистрират на адреси в съответната държава и после да кандидатстват за продължително пребиваване в нея като женени за лице от Европейския съюз.

Четиримата от групата са с прокурорско  задържане, което изтича по-късно днес. От спецобвинението ще искат от Специализирания наказателен съд да остави трафикатите за постоянно в ареста.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна