Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Европа трябва да се изправи срещу тримата си глобални съперници

Европа трябва да се изправи срещу предизвикателствата, поставени от тримата си големи глобални съперници – Китай, Русия и САЩ. Вече не можем да приемем, че мирът и сигурността, както и доброто икономическо положение в Европа, са гарантирани, ако не ги защитим. Това заявява германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германския в. „Зюддойче цайтунг“.

Меркел даде едно от редките с интервюта в преломен момент. Предстоят европейските избори и от тях зависи по какъв път ще продължи ЕС. Тя посочи, че Европа е атакувана от няколко страни – от руската намеса в изборите, през борбата на Китай за икономическото влияние до монопола на САЩ над цифровите услуги. Сега повече от всякога трябва да сме обединени, казва Меркел в интервюто. „Китай, Русия и САЩ ни принуждават отново и отново да намираме общи позиции. Това често е трудно предвид нашите различни интереси. Но постигаме това - помислете например за нашата политика по отношение на конфликта в Украйна“, посочва още тя.

В интервюто Меркел казва още: „Брекзит беше най-голямата европейска повратна точка през последните години, но сега топката е в полето на Обединеното кралство. За да може Великобритания да напусне ЕС, в Лондон трябва да има парламентарно мнозинство „за“ вместо „против“ нещо“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени