Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК глоби с 1,07 млрд. евро пет банки за манипулиране на обменни валутни курсове

Европейският антимонополен регулатор обяви, че е наложил глоба в размер на 1,07 млрд. евро на пет големи банки по обвинение за манипулиране на обменни курсове на 11 валути за няколко трилиона долара, съобщи Ройтерс.

ЕК заяви, че глобява картела между Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup и JPMorgan с 811,2 млн. долара и втори картел между Barclays, Royal Bank of Scotland и MUFG Bank - с 257,7 милиона евро.

Швейцарската банка UBS също беше обект на това разследване, но не беше глобена, тъй като именно тя уведоми Европейската комисия за наличието на две картелни споразумения за манипулирание на обмените валутни курсове.

"Активността при търговията на валути е една от най-големите на световните финансови пазари и е на стойност от над един милиард евро всеки ден. Днес ние глобихме Barclays, Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan и MUFG Bank, като тези картелни решения изпращат ясно послание, че Европейската комисия няма да толерира тайно споразумение в който и да е сектор на финансовите пазари. Поведението на тези банки подкопа целостта на сектора за сметка на европейската икономика и потребители", заяви в прессъобщения европейският комисар Маргрете Вестагер.

Обвиненията в манипулации включват 11 валути, включително еврото, щатския долар и британския паунд, като глобените банки са осъществявали подобни манипулации между 2007-а и 2013-а година. Комисията заяви, че отделни търговци в петте банки са разменяли информация по начин, който им позволява да координират кога и дали да продават и купуват валути за своя полза.

Повечето от търговците са се познавали извън работа, съобщи Комисията, включително чрез комуникации при пътуване с влак до Лондон. Така наречените интернет "чат-стаи" с цветни имена като "Трипосочен бананов сплит" и "Плоуядосани възрастни мъже" са били държани отворени по цял ден на мониторите на търговците и чрез тях те редовно са публикували новини за търговските си дейности, коментира ЕК.

Европейската комисия е една от последните глобални оторизирани власти, която налага голяма глоба във връзка с неправомерно поведение на валутните пазари. Информацията за подобни банково картели излезе за пръв път на бял свят през 2013-а година и от тогава насам бяха наложени глоби за общо над 11 трлн. долара. Самата ЕК също започна своето разследване през 2013-а година, но нейните констатации идват години, след като банки вече бяха глобени за подобни твърдения за валутни манипулации в САЩ и Великобритания. Комисията обаче заяви, че не е приключила работата си по това разследване.

По подобни обвинения в САЩ банките Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland и UBS бяха глобени с обща сума, надвишаваща 2,8 млрд. долара. Американските регулатори също твърдяха, че манипулирането на обмените валутни курсове е било осъществено посредством т.нар. "чат-стаи" (за интернет обмяна на информации между отделните валутни дилъри на банките) с имена като "Картелът", "Мафията" и "Клубът на бандитите".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна