Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки къщи в село Морава са наводнени от снощния пороен дъжд с градушка

Между Левски и Свищов е преустановено движението на влаковете

| обновено на 17.05.19 в 12:12

Десетки къщи в свищовското село Морава са наводнени от снощния пороен дъжд с градушка. Пожарникари и доброволци отстраняват щетите. Заради отнесен участък от над 200 метра от железопътната линия между Левски и Свищов е преустановено движението на влаковете. Няма пострадали хора.

Започна разчистването на щетите след урагана и градушката в най-засегнатото свищовско село Морава. Няма ранени и бедстващи хора, съобщи директорът на Областната противопожарна служба Красимир Кръстев:

„Има десетина дървета, паднали върху къщите, в момента ги отстраняваме. Има струпана земна маса по шосето, измиват се пътните участъци. Надявам се до края на деня да върнем нормалния ритъм на живот на хората от село Морава. Няма загинали, няма пострадали. Дърветата, които са паднали върху самите покриви на къщите, не са направили къщите необитаеми“.

Селото е частично без ток, екипи на енергодружеството също работят по отстраняване на щетите. Работи се и по засегнатия участък от жп линията при село Морава.

Няма пострадали и бедстващи хора, но са наводнени много имоти и пътища, заяви за БНР кметът на Свищов Генчо Генчев:

„Паднали огромни дървета, борове върху къщи, върху пътя. Скъсани са жиците на електрозахранването. Нямаме сигнали за бедстващи хора. Има само къщи, които са наводнени, селскостопански животни, продукцията в дворовете е под вода“.

„Целият път към селото е наводнен с кал, наноси, тиня. Паднали огромни дървета, борове върху къщи, върху пътя. Същото е положението и в Деляновци. Скъсани са жиците на електрозахранването“, каза кметът Генчев.

Екипи на Електроразпределителното дружество и общинския кризисен център в Овча могила работят по отстраняване на щетите. Паднали дървета са прекъснали железопътната линия Левски-Свищов в района на село Морава, посочи кметът Генчев:

„Има четири пътника, четири студента, в момента са настанени при началника на гарата в село Морава и пътува автобус от Свищов, за да можем да превозим тези пътници“.

През нощта екипи на Национална компания железопътна инфраструктура направиха оглед на трасето, днес започва работа по отстраняване на щетите. Имаше четирима закъсали пътници, които са извозени с автобус до Свищов. Прекъснати бяха над 200 метра от жп линията между Левски и Свищов в района на село Морава.

Екипи на Електроразпределителното дружество, Пожарната и общинския кризисен център в Овча могила работят по отстраняване на щетите.

Предстои повторен оглед и оценка на пораженията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна