Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят българско консулство в Барселона

2
Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС


На 1-ви август ще отвори врати българското консулство в Барселона. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. С решение на правителството дейността на новото консулство ще обхваща автономните области Каталуния и Арагон. Захариева посочва, че разкриването му ще доведе до облекчаване на административните услуги. 

Вече текат огледите на няколко потенциални имота, където службата да бъда разположена.

В момента живеещите там българи трябва да пътуват до Валенсия или Мадрид за консулски услуги. 

Само за миналата година Барселона е била посетена от над 30 хил. български туристи, посочва Захариева във видео обръщение към българската общност  в Испания, в което отправя благодарност за гражданската активност, допринесла консулството в Барселона да стане факт.:

“Нашата основна задача, като правителство и като министерство, е да улесним достъпа до административни услуги и да направим връзката с България по-лесна“.

Разкриването на българско консулство в Барселона ще направи страната ни по-видима в Испания и ще допринесе за активизиране на двустранните отношения в областта на туризма и културния обмен. Това каза в интервю за "Хоризонт" заместник-външният министър Георг Георгиев, който е на посещение в кралството и вчера се срещна с българската общност в Каталуния. До седмици се очаква отговор от испанската страна на нотата на България да разкрие консулство в Барселона, а очакването е то да заработи в началото на август, съобщи Георгиев. Новото консулство ще обхваща автономните области Каталуния и Арагон и ще облекчи сънародниците ни, които в момента пътуват до Валенсия или Мадрид за консулски услуги.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев се срещна днес със заместник-областния управител на испанската област Каталуния Монсерат Йовира.

По време на срещата Георгиев информира за решението на българското правителство да открие консулство в Барселона. Той изтъкна големия брой българи, живеещи в Каталуния, както и многото български туристи, които посещават областта всяка година.

По данни на Националния статистически институт на Испания в страната са регистрирани като постоянно живеещи близо 125 хиляди българи, а близо 11 хиляди души или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния.

Откриването на консулство на България в Барселона е в резултат на вътрешен анализ на МВнР и на усилията на правителството за подобряване обслужването на българските граждани зад граница, бе посочено в решението на Министерския съвет на 9 май. За целта кабинета гласува допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2019 г. в размер до 486 211 лв., от които 16 994 лв. са по показател „Персонал“.

Подробности по темата от разговора на Валерия Николова със заместник-министър Георгиев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна