Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нощ на музеите“ се спуска над редица европейски страни

Повече от 50 галерии и музеи ще участват в Европейската нощ на музеите в София

Снимка: БГНЕС

За 15-ата поредна година в редица европейски страни ще се проведе инициативата „Нощ на музеите“. От залез до един часа след полунощ посещението на музеите ще е безплатно.

Повече от 50 галерии и музеи в София се включват в инициативата. Сред тях е и регионалният център на ЮНЕСКО. Ирена Тодорова, изпълнителен директор на центъра, коментира темата с надрасканото от младежи в близост до праисторически рисунки в пещерата Магура:

„Контролът на тези места трябва да бъде максимално завишен и вярвам, че ако това се случи, няма да бъдем свидетели на такива изключително грозни вандалски актове“.

За 12-и пореден път Регионалният исторически музей в Смолян ще се включи в европейската инициатива под наслов „Фолклорни звезди в нощта на музеите“. Посетителите ще могат да разгледат постоянна експозиция и временните изложби „За честта и славата на България“, „Памет и живо наследство във фотообектива“ и „Горски приказки разказват Родопите“. Посетителите ще имат възможност да си направят и снимка за спомен в музея със сценичен костюм от тракийската епоха.

Конна езда и стрелба с лък са сред атракциите на Пернишката крепост. На хълма Кракра ще бъде отворена улица на занаятите, където посетителите ще могат да направят глинен съд на грънчарското колело, да рисуват на стъкло или да изработят колие от мъниста. Вечерта в Регионалния исторически музей ще бъде открита изложбата „Нередактирано детство“, която ще покаже развитието на града през израстването на пернишките деца. Експозицията е посветена на 90-годишнината от обявяването на Перник за град.

Основен участник в Европейската нощ на музеите и тази година в Пловдив е Общинският институт „Старинен Пловдив“. В Балабановата къща ще бъдат открити три изложби, а на Римския стадион ще има концерт и филмова премиера.

Авиомузеят в Бургас ще предложи на посетителите виртуален нощен полет над града с модел на самолетите Ан.

В Добрич ще има изложба на сценични плакати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна