Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария гласува на референдум за правилата за притежание на оръжие

Швейцарските граждани ще гласуват утре на референдум, за да решат, дали да затегнат правилата за притежание на оръжие, за да отговорят на регулациите на ЕС, предаде Би Би Си.

Швейцария не е член на ЕС, но е част от Шенген. След атаките в Париж през ноември 2015 г., в които загинаха 130 души, ЕС наложи нови ограничения в Шенгенското пространство за автоматичните и полуавтоматичните оръжия.

Брюксел се надява така да помогне на полицията в страните членки.

Но Швейцария, която е на 16-то място в света по притежание на оръжие по данни от 2017 г., е принудена да се сблъска с напрежението между традициите си и искането на ЕС да ожесточи правилата в тази сфера, коментира АФП.

И докато страната не е член на ЕС, тя принадлежи към безвизовото пространство Шенген и трябва да се съобразява с много правила, прилагани от общността.

Брюксел призовава швейцарското правителство да промени законите за притежание на оръжие, за да ги направи съвместими с европейските ограничения след терористичните атаки в Париж.

Швейцарските депутати одобриха реформи, които обаче ЕС смята за недостатъчни. И които бяха остро критикувани от дясната Швейцарска народна партия, която събра достатъчно подписи за референдум срещу затягането на мерките. Сред предвижданите промени е ограничение на броя на пълнителите за полуавтоматични оръжия, които човек може да притежава, както и по-строги рестрикции при продажбите.

Според партията Швейцария дори трябва да напусне Шенген.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна