Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цистерните със серовъглерод край Враца се изпразват в кратки срокове

Станислав Попов, собственик на ТЕЦ-а (вляво), Малина Николова, областен управител на Враца (в средата), Калин Каменов, кмет на Враца (вдясно)
Снимка: Ива Антонова, БНР

Цистерните със серовъглерод, които създават риск за Враца, ще бъдат изпразнени в най-кратък срок при спазване на мерки за безопасност. Това съобщи Станислав Попов - собственик на базата, където се съхраняват 110 тона от опасното вещество. То е сред основните продукти на бившия торов завод "Химко", които не работи близо 20 години.

Няма опасност за населението от серовъглерода, който се съхранява в цистерни под вода на площадката към ТЕЦ-а към неработещия отдавна торов завод "Химко". Това увери на брифинг Станислав Попов, който е собственик на бившата заводска централа:

"Над 20 г. това вещество е съхранявано тук и не е имало нито един инцидент. Взел съм решение това вещество да бъде абсолютно извозено. Преговаря се с две фирми. Едната проявява интерес да го използва, заради което тя си прави проби и веществото се сертифицира. Ако не се разберем с тази, другата фирма директно сме се разбрали с нея да го извози и те ще си го утилизират. Ще бъде осигурена фирма, която ще замерва редовно изпаренията всеки ден докато бъде извозено веществото“.

Уверения, че в най-кратки срокове проблемът със складираните химикали ще бъде решен, дадоха и кметът на Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова:

"Аз съм упълномощена от премиера Борисов да заявя пред собственика, че ако не започнат незабавни действия по изнасянето, ще бъде потърсена политическа отговорност с оставка като народен представител".

От миналата година Станислав Попов е депутат на мястото на сегашния регионален министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна