Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България защити бронзовия си медал в отборното на ЕП в Баку

Българската делегация след отборното награждаване на ЕП
Снимка: БНР

България спечели бронзов медал в отборната надпревара на европейското първенство по художествена гимнастика в Баку. След много оспорвано и трудно състезание националният отбор индивидуално (жени) и ансамбъл (девойки) успяха да се преборят и  да защитят отличието си от шампионата на Стария континент преди две години в Будапеща, като събраха сбор 202.075 точки. 

За съжаление това не беше състезанието за ансамбъла ни (девойки), който е дебютант на форум от такъв ранг. Момичетата на Вяра Ваташка и Цвети Найденова в състав Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Яна Момчилова, Маргарита Василева и Моника Заркова не издържаха на напрежението и допуснаха грешки и в двете изигравания (с пет ленти и с пет обръча), които ги отпратиха на 12-то място в многобоя с резултат от 35.850 точки.

Това неубедително представяне обаче, беше компенсирано от блестящата игра на Катрин Тасева и Боряна Калейн, разбира се подкрепени от своя капитан Невяна Владинова.

Шампион в отборната надпревара с актив от 216.225 точки е съставът на Русия. Среброто стана притежание на тимът на Беларус с 206.000 точки.

Шестицата допълват Италия с 192.750 точки, Украйна с 190.950 точки и Азарбайджан с 185.675 точки.

Утре европейското първенство завършва с финалите на уредите. При жените ще имаме участие в седем финала - Боряна Калейн ще играе в тези с топка, с обръч и с лента. Катрин Тасева ще я видим с топка, с бухалки ис лента, а Невяна Владинова в този с обръч. За съжаление ансамбъл (девойки) не успя да намери място сред най-добрите осем в нито една от двете композиции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна