Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се събраха на "Балхаусплац" с искане за оставката на Курц и кабинета му

| обновено на 18.05.19 в 19:40
Снимка: БГНЕС

Хиляди демонстранти се събраха на "Балхаусплац", за да поискат оставката на австрийския канцлер Себастиан Курц и кабинета му, предаде АФП.

Според демонстрантите Курц трябва да поеме отговорността за корупционния скандал в съуправляващата “Партия на свободата“.

“Тук съм, защото няма как иначе да покажа несъгласието си. Съвършено ясно е, че това правителство няма да го бъде, че се нуждаем от нови избори. Не можем да продължаваме така. Ние австрийците не бива да се противопоставяме едни на друг, не може да продължава така“, каза демонстрантка.

Двама от водещите функционери на “Партията на свободата“ - вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе и шефът на парламентарната група Йохан Гуденус - подадоха оставки от постовете си днес - часове след като бяха разобличени в опит да купят подкрепата на жена, представяща се за племенница на руски олигарх, с обществени поръчки.

Дали канцлерът Себастиан Курц също ще се оттегли от поста и ще насрочи нови избори ще стане ясно по-късно тази вечер, когато ще даде пресконференция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна