Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алиансът на крайнодесните чества създаването на "нова глава в историята" в Милано

Матео Салвини по време на митинга в Милано.
Снимка: БТА

Крайнодесни и националистически партии от 11 страни в ЕС отбелязаха днес визията си за историческа промяна в Европа с митинг в Милано, седмица преди изборите за Европейски парламент, предаде ДПА.

"В Милано се пише нова глава от историята", заяви пред събралото се множество италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини.
Хиляди се събраха пред прочутата миланска катедрала, за да подкрепят Салвини и неговия нов алианс на националистическите партии.

Сред присъстващите бяха Марин Льо Пен, лидерката на френския "Национален сбор", холандският популист Герт Вилдерс и Йорг Мойтен, лидерът на германската "Алтернатива за Германия".

"Поставихме началото на нова политическа ера", заяви Мойтен в реч пред събралите се. Той обвини "арогантните технократи" в разрушаването на Европа и обеща да свали политическите елити.

Вилдерс похвали домакина Салвини с думите "Европа има нужда от повече салвинисти!".
Салвини, който е лидер на италианската партия "Лига", застана начело на усилията за създаване на общоевропейски алианс на крайнодесните с надежда да сложи край на европейските политики, традиционно доминирани от дясноцентристки, либерални и лявоцентристки партии.

Льо Пен заяви, че иска да създаде "парламентарна супер група" с другите националистически партии в следващия Европейски парламент. Подобен алианс би променил структурата на Европарламента за първи път от десетилетия, каза тя, определяйки подобна перспектива като "вдъхновяваща".
Митингът вероятно ще отправи призиви за по-строг контрол върху миграцията и ислямисткия тероризъм. Други въпроси обаче разделят участващите в него партии - Салвини настоява за по-либерална бюджетна дисциплина в ЕС например, или точно обратното на исканията на "Алтернатива за Германия".

Събирането затъмнено от скандала, разразил се около най-видния съюзник на Салвини - Австрийската партия на свободата (АПС). Нейният лидер Хайнц-Кристиан Щрахе днес подаде оставка като вицеканцлер след разпространяването на видео, в което предлага държавни договори в замяна на политическа подкрепа.
Събирането на крайнодесните в Милано провокира контрадемонстрации на крайнолеви групи и политици. Транспаранти, висящи по съседни сгради, призовават към "връщане към хуманността" и "само мостове, а не стени".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна